El Sanatları Topluluğu - Halfeti ve Gaziantep Zeugma Müzesi Gezisi

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü hocaları, öÄŸrencileri ile Halfeti ve Gaziantep Zeugma müzesi gezisi yapılmıştır. Halfeti, bugün Åžanlıurfa sınırları içerisinde yer alan ve kent dokusundan ziyade köy dokusunun çok daha baskın olduÄŸu bir yöredir. Son yıllarda turizm için önemli bir merkez haline de gelen Halfeti, oldukça eski bir tarihe sahip olması açısından önemlidir. Yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliÄŸi yapan Halfeti, Åžanlıurfa’ya 1,5 saat uzaklıkta yer almaktadır. Fırat Nehri üzerinde 2000 yılında kurulan Birecik Barajı’nın etkisiyle bölge yerleÅŸiminin %85’i sular altında kalan bu bölgeye tekne turları ile gezi yapılmaktadır. ÖÄŸrencilerimizle birlikte yaptığımız bu gezide Rum kaleden kalkan tekne ile gezintiye çıkarak rehber eÅŸliÄŸinde Kale harabeleri, Aziz Nerses Kilisesi harabeleri ve BarÅŸavma Manastırı harabeleri ve Halfeti hakkında da bilgi sahibi olma imkânını elde ettik.

Halfeti gezimizden sonra Gaziantep ÅŸehrinin merkezinde yer alan Zeugma Mozaik Müzesini de gezme imkânı elde ettik. Zeugma Mozaik Müzesi bir sanatsal zenginliÄŸe ve çeÅŸitliliÄŸe sahiptir. Müzede sergilenen mozaiklerin üstün bir sanat zevkini yansıtması, Geç Antik Dönem kiliseleri ile Erken Süryani ve Hristiyan ikonografisine ait örnekleri barındırması müzeyi daha da çekici hale getirmektedir. ÖÄŸrencilerimizle birlikte müzenin içerisinde yer alan sanat eserlerini incelemek ve eserler hakkında tarihi bilgi edinme fırsatını yakaladık. 18.05.2024 tarihinde yapılan geziye, El Sanatları Bölüm BaÅŸkanı ÖÄŸr. Gör Veysel ÇÄ°FTÇÄ°, ÖÄŸr. Gör. Yasemin POLAT, ÖÄŸr. Gör. Feride DURAN ve 1. Sınıf bölüm öÄŸrencileri katılmıştır.