SİVİL SAVUNMA VE İTFAİYECİLİK PROGRAMI

 

Program Hakkında 

Bu program sivil savunma ve itfaiye alanında sürdürülebilir eğitim ve öğretim çalışmalarının yapılabilmesi için gereken altyapı, sanayi ile eğitim kurumları arasındaki organizasyonda büyük önem taşımaktadır. Program yangını önleme, yangından korunma ile yangın söndürme ve yangın sonrası tüm etkilerin değerlendirilmesini, yangın dışında doğal afetler sonucu meydana gelen olaylarda arama, kurtarma ve ilkyardım faaliyetlerini kapsamaktadır. Bu temel yapılanmaların altında da programın sigorta gibi, yangın öncesi-sonrası yapı onarım ve bakımı gibi, birçok farklı disiplinlerle koordineli çalışması hedeflenmektedir. Ülkemizde; coğrafi, meteorolojik, sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik faktörler göz önüne alındığında bu faaliyetler kapsamında çalışacak teknik elemanlara da ihtiyaç duyulmaktadır.

Kilis 7 Aralık Üniversitesi de bu talebin karşılanması ve sektörde akademik eğitim almış kişilerin etkinliğinin sağlanabilmesi amacıyla Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü altında Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programını açmıştır.

Programın Amacı

Sivil savunma ve itfaiyecilik programının temel amacı, sivil savunma ve itfaiyecilik alanında gerek ülkemiz sanayi kuruluşlarının, gerekse itfaiye teşkilatlarının ihtiyaçlarını karşılayabilecek  alanında eğitimli uzman personele olan ihtiyacı karşılamak üzere, yangınlara karşı önlem alınmasını sağlayabilen, yangın söndürme ile yangından can ve mal kurtarma çalışmalarında bulunabilen, yangın dışındaki afetler sonucu meydana gelen olaylarda arama, kurtarma ve ilkyardım müdahaleleri yapabilen, aynı zamanda görev aldığı birim bünyesinde görevli mevcut elemanlara konunun gerektirdiği eğitimi verebilen, alanında yetkin teknik eleman yetiştirmektir.

Program İçin Gereken Nitelikler 

Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir.

Programın Eğitim Süresi

Önlisans programı dâhilinde eğitim süresi 2 yıldır ve 4 yarıyıldan oluşmaktadır. Dersler dönemlik işlenmektedir ve her yarıyılda en az 15 hafta eğitim-öğretim verilmektedir.

Programın Kazanımları

Sivil Savunma ve İtfaiyecilik temel kanun ve yönetmeliklerinin ilkelerini öğrenip karşılaşacakları problemlerin çözümünde kullanabilme, Sivil savunma ve itfaiyecilikte kullanılan araç, gereç ve malzemelerin özellikleri ve çeşitleri hakkında bilgi sahibi olabilme, ekipmanın operasyonlarda kullanım şekillerini öğrenebilme ve olay sonrası bakım ve temizliğini yapabilme,Sivil Savunma ve İtfaiyecilikte kişisel koruyucu ekipmanları hakkında bilgi sahibi olup yangınlarda kullanabilme ve temel bakımlarını yapabilme,Yangın sınıflarını ve bunlara özgü tehlikeleri tanıyarak doğru söndürücü malzeme ve yöntemle yangına müdahale edebilme,Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilme ve yeni iletişim teknolojilerinden haberdar olabilme,Sivil Savunma ve İtfaiyecilikte tehlikeli kimyasal maddeler hakkında bilgi sahibi olup, gerekli olan algılama cihazlarını kullanabilme ve bu maddelerin yangınına uygun söndürücü ile müdahale edebilme,Sivil savunma ve itfaiyecilikte görev yapan personelin mesleğin etik kurallarını öğrenebilme, kişisel yeterlilik, fiziksel güce sahip olma ve ekip ruhunun önemini kavrayabilme,İtfaiyecilikte spesifik nitelik taşıyan orman yangınları, deniz yangınları ve endüstriyel yangınlar hakkında bilgi sahibi olma,Sivil Savunma ve İtfaiyecilikte ilkyardım ve kurtarma tekniklerini açıklayabilme, uygulayıp uygulatabilme,İtfaiyecilikte yangın söndürdükten sonra genel araştırma ve inceleme yapılması ve yangın raporunun hazırlanmasını öğrenebilme.  

Programın İstihdam Olanakları

Öğrenciler, bu programda mevcut olan ve 120 AKTS karşılığı bulunan derslerin tümünü 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması ile tamamlamak zorundadırlar. Ön lisans programını başarı ile tamamlayan öğrenci “Sivil Savunma ve İtfaiye Teknikeri” ünvanı alır.

Bu programdan mezun olan öğrenciler Belediye İtfaiye Teşkilatlarında, Afet ve Acil Durum Müdürlüklerinde, Sivil Savunma Arama Kurtarma Birlik Müdürlüklerinde, otellerde ve kamu kurumlarında yangın güvenlik bölümlerinde, hava alanlarında ve limanlarında, itfaiye ve yangın güvenliği ile ilgili malzeme üretim firmalarında, organize sanayi ve endüstriyel kuruluşların Yangın Ve Güvenlik Elemanı, İtfaiye Eri, Yangın ve Güvenlik Elemanı, Sivil Savunma ve İtfaiye Teknikeri olarak istihdam edilebileceklerdir.

Dikey Geçiş Yapılabilen Fakülte ve Bölümler

Bu Programdan Mezun olanlar gerekli koşulları sağladıkları takdirde DGS (Dikey Geçis Sınavı) ile üniversitelerin “Acil Yardım ve Afet Yönetimi” ve “Sosyal Hizmet” lisans programlarına geçiş yapabilirler.

Son Güncelleme: 2023-07-14 11:12:20
                                                                                                         

                                                                       Kilis 7 Aralik Universitesi Bilgi Islem Daire Bsk. © 2011-2024                                            

web tasarm