İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI
Program Hakkında
Kilis 7 Aralık Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu, İş Sağlığı ve Güvenliği Programı, çalışma alanında üst düzey yönetici ile işçi ve teknisyen arasında bulunan, teknisyenden daha fazla teorik bilgiye, mühendisten daha fazla uygulama becerisine sahip ve endüstri kuruluşlarının ihtiyacı olan ve bir işletmenin tüm iş güvenliği sorumluluğunu üstlenebilecek bilgi, beceri ve yetenekte "İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri" yetiştirmektir.
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile özel sektörde ve kamu sektöründe, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili personellerin ( İş güvenliği uzmanı, İşyeri hekimi vb. ) istihdamı zorunlu hale getirilmiş ve bu da programımız mezunlarına olan talebi arttırmıştır. Teknik eleman olarak mezun olan öğrencilerimize, alanında uzman eğitimci kadrosuyla kaliteli eğitim fırsatı sunulmakta ve sektörün ihtiyaç duyduğu ara elemanlar yetiştirilmektedir. Böylelikle öğrencilerimiz yine kamu ve özel sektör alanında, yasal olarak da zorunlu tutulan bu istihdam alanında çalışma fırsatı bulacaklardır.
Programın Amacı
Çalışma yaşamındaki iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi amacıyla, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili genel saha kontrolünü yapan, risk değerlendirme faaliyetlerini yürüten, iş araç ve gereçlerini iş sağlığı ve güvenliği açısından kontrol eden, acil durum uygulama, yangın önleme, kayıt ve raporlama işlemleri ile mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürüten nitelikli meslek elemanı yetiştirmek.
Program İçin Gereken Nitelikler
Genel ve sayısal yeteneğe sahip, fen bilimleri ile ilgili, ayrıntıları algılayabilen, yoğun stres altında çalışabilen, çabuk ve doğru karar verebilen, tertipli ve düzenli çalışabilen, tedbirli, yönergeleri izleyebilen, sorumluluk sahibi kişiler olması gerekmektedir.
Programın Eğitim Süresi
Programın eğitim süresi dört (4) dönemden oluşan toplam iki (2) eğitim öğretim yılıdır.
Programın Kazanımları
Öğrencilerin, daha mezun olmadan çalışma hayatının gereklerine uyum sağlayacak şekilde yetiştirildiği bir eğitim ve öğretim ortamı sunulmaktadır. Bu doğrultuda; teorik olarak öğrendikleri bilgileri zorlanmadan uygulamaya aktarabilecekleri her türlü kolaylık ve imkân sağlanmaktadır. Programımız öğrencilerinin, bilgilerini pratiğe dönüştüreceği ve deneyim zenginliği edinecekleri laboratuvar ve uygulama dersliklerine gereken önem verilmektedir. Sektörü ve işletmeleri tanımalarını, bağlantılarını geliştirmelerini, iletişim becerileri kazanmalarını sağlayacak şekilde staj yapmaları programın temel öncelikleri arasındadır.
Programın İstihdam Olanakları
Bu program mezunları, görevlerini mesleğin gerektirdiği etik ilkeler ve mesleki bağımsızlık içerisinde yürüten, hak ve yetkileri, görevlerini yerine getirmeleri nedeniyle kısıtlanamayan, tespit ettikleri ve yazılı şekilde işverene bildirdikleri iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri yerine getirilmediğinde, durumu Bakanlığın yetkili birimine bildirme yetkisi bulunan,“ iş güvenliği uzmanı” olarak kamu dahil tüm kurum kuruluş ve işletmelerde görev alabilirler.
Dikey Geçiş Yapılabilen Fakülte ve Bölümler
İş sağlığı ve güvenliği mezunu olarak girilebilecek bölümlerin dgs ile tercih edilebildiği bölümler, acil yardım ve afet yönetimi,işletme,işletme yönetimi,iş sağlığı ve güvenliği (4 yıllık),sağlık yönetimi,sosyal hizmetlerdir.