ÖZEL GÜVENLİK VE KORUMA PROGRAMI

 

 

Program Hakkında

En temel insan ihtiyacından biri olan güvenlik modern toplumlarda devlet eliyle sağlanmaktadır. Devletler güvenliklerini sağlayabilmek için ordular kurmuşlardır.  Ancak güvenlik ihtiyacı sadece askeri boyutta dış güvenlik değil, adli ve idari kolluk kuvvetleri aracılığıyla da iç güvenlik şeklinde sağlanmaktadır. Bu amaçla polis, jandarma gibi kuvvetlerde güvenliği sağlamanın temel taşlarını oluşturmaktadır.  Bunların yanı sıra, küreselleşen ve özelleşen dünyada değişen kamu hizmeti algısına yetişebilmek amacıyla “özel güvenlik” kavramı toplumsal ve kurumsal anlamda oluşmuştur. Bu amaç doğrultusunda eğitim kurumları da özel güvenlik ve koruma programları açmaya başlamıştır.        

Kilis 7 Aralık Üniversitesi de bu talebin karşılanması ve sektörde akademik eğitim almış kişilerin etkinliğinin sağlanabilmesi amacıyla Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü altında Özel Güvenlik ve Koruma Programı açmıştır. 2018-2019 eğitim öğretim yılından beri öğrenci alımı devam etmektedir.

Programın Amacı 

Özel Güvenlik ve Koruma programının amacı; Türk ekonomisi ve güvenlik sektörüne mesleki açıdan uzmanlaşmış ara eleman yetiştirmektir. Belirtilen bu nitelikler çerçevesinde güvenlik problemleri için çözüm geliştirme becerisini kazandırmaktır.

Program İçin Gereken Nitelikler 

ÖSYS Tercih Kılavuzunda “Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları” kısmında belirtilen 217 ve 218 koşullara uyulması gerekmektedir. Bu koşullar aşağıda belirtilmektedir. 217 : “5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun” un 10. Maddesi d, e, f, bentleri ile “5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin” 18. maddesinde belirtilen şartlara sahip olmak. Bunun yanı sıra;  Halkla ilişki kurabilmek ve iletişim becerisine sahip olmak. Yeterli düzeyde mesleki temel bilgiye ve donanıma sahip olmak. Teorik bilgiyi pratik bilgiye dönüştürebilme yeteneğinde olmak. Ekip halinde çalışma becerisini geliştirmek. Özel güvenlik alanındaki teorik bilgileri çalışma hayatında kullanabilme becerisini geliştirmek. Meslek etik ilkelerine uygun davranma bilincini geliştirmek. Yaşam boyu öğrenme bilincini ve fiziksel gelişimi geliştirmek. Bilgi ve iletişim teknolojisi araçları ile diğer mesleki araçları ve teknikleri kullanabilme becerisine sahip olmak. Girişimcilik becerisine sahip olmak. Özel güvenlik hakkında yabancı dil bilgi ve becerisine sahip olmak.

Programın Eğitim Süresi 

Programın eğitim süresi dört(4) dönemden oluşan toplam iki(2) eğitim öğretim yılıdır.

Programın Kazanımları 

Özel Güvenlik konusunda temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olabilme. Özel Güvenlik alanında edinilen kuramsal uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde ve aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerileri kazanma. Özel Güvenlik alanında edinilen bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz etme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme. Özel Güvenlik alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı veya örnek olayı bağımsız olarak yürütebilme. Özel Güvenlik alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ya da öngörülemeyen karmaşık problemleri çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. Sorumluluğu altında çalışanların bir proje veya örnek olay çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme. Özel Güvenlik alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve karşılayabilme. Öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyindeki bir mesleğe yönlendirebilme ve Özel Güvenliğin dinamik yapısı gereği yaşam boyu öğrenme bilinci kazanmış olma. Özel Güvenlik alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyindeki fikirlerini sözlü ve yazılı iletişim kanalları ile aktarabilme. Özel Güvenlik alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan veya olmayan kişilerle paylaşabilme. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme. Özel Güvenlik alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme. Özel Güvenlik alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma.

Programın İstihdam Olanakları

Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve mezun olabilmeleri için öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden başarılı olmaları gerekmektedir. Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenciler Özel Güvenlik ve Koruma alanında Ön Lisans derecesine sahip olur.

Özel Güvenlik ve Koruma programından mezun olanların alanlarında çalışma sahaları oldukça geniştir. Özel güvenlik hizmet alanlarına iş merkezleri, konaklama yerleri, toplu konut alanları, sağlık kuruluşları, hava meydan ve limanları ile deniz limanları, metrolar, eğitim ve öğretim kurumları,  gar ve terminaller, sanayi ve ticari işletmeler, baraj, enerji santralleri, görüntü ve ses verici istasyonlar, rafineri, enerji nakil hatları, akaryakıt nakil, depolama, yükleme tesisleri, nehir, göl ve deniz kıyıları, orman alanları, spor müsabakaları, sahne gösterileri,  toplantıların yapıldığı açık ve kapalı mekânlar ve müzeler örnek olarak verilebilir.

Mezunlar, özel güvenlik şirketlerinde çalışabilirler. Kamu kesimi ve özel sektördeki kurum ve kuruluşların güvenlik hizmetlerinin alt yapısında veya yönetiminde görev alabilirler. Aynı zamanda KPSS ile yapılan memur alımlarında, "Güvenlik Memuru Kadrosu” tercihlerinde ön lisans mezunu olma şartı aranmaktadır.

Dikey Geçiş Yapılabilen Fakülte ve Bölümler

Özel Güvenlik ve Koruma mezunu olarak girilebilecek bölümlerin DGS ile tercih edilebildiği bölümler, Acil Yardım ve Afet Yönetimi ile Sosyal Hizmetlerdir.

Son Güncelleme: 2023-07-14 11:10:50
                                                                                                         

                                                                       Kilis 7 Aralik Universitesi Bilgi Islem Daire Bsk. © 2011-2024                                            

web tasarm