HALICILIK-KÄ°LÄ°MCÄ°LÄ°K PROGRAMI

Program Hakkında

Halıcılık Kilimcilik Programı, halı teknikeri yetiştirmek amacıyla bir eğitim planı yürütmektedir. Program, halı teknikerliği mesleği ve genel etiği ile ilgili zorunlu dersler içermektedir. Eğitim planında zorunlu derslere ilave olarak öğrencilere kendi tercihlerine göre seçebilme şansı sunulan seçmeli dersler bulunmaktadır. Böylece, Halıcılık Kilimcilik eğitim programı, farklı halılarda desen bilgisi, , motif çizim teknikleri, iplik, elyaf, halıda üretim ve maliyet hesapları, halı testleri, halı dokuma tekniği, halıda konfeksiyon konusunda teorik ve pratik bilgilere sahip olmakla gerek bireysel gerekse de gruplar halinde disiplinler arası çalışmalarla alanlarındaki problemlerini tanımlayarak çözüm üretebilecek mezunlar yetiştirmektedir. Program yetiştirdiği öğrencilerine malzeme, desen, renk ve teknik bilgileri kuramsal öğretimle birlikte, uygulamalı çalışmalar yaptırarak, gerekli bilgiyi yeterli düzeyde kazanmalarına yardımcı olacak eğitim programlarını sunmaktadır. Bölümün ülkemizde giderek artan oranda ihtiyaç duyulan dokuma tasarımı alanında uzman kişileri yetiştirmeyi amaçlaması bir avantajdır.

Programın Amacı

Halıcılık ve Kilimcilik Programının temel amacı, halı ve kilim konusunda hizmet veren el halısı imalat atölyeleri, makina halısı üreten fabrikalarda, iplik boyama atölyelerinde, halı ve kilim restorasyonu yapan atölyelerde, Halı ve kilim satışı yapan firmalarda, kamu veya özel sektör kuruluşlarının halı ve kilim departmanlarının ihtiyacını karşılayacak halı teknikeri olarak meslek elemanı yetiştirmektir. 

KuruluÅŸ

Halıcılık-Kilimcilik Programımız 2018-2019 eğitim öğretim yılında Kilis 7 Aralık Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, El Sanatları Bölümü bünyesinde açılarak eğitim öğretime faaliyetine başlamıştır.

Gereken Nitelikler

Ortaöğretimden mezun olanlar/olacaklar ÖSYM Başkanlığınca yapılan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) puanlarına göre Halıcılık Kilimcilik Programı Önlisans Programı’na yerleştirilmektedirler.

Eğitim süresi

Halıcılık-Kilimcilik Programı; iki yıllık olup, öğrenci 120 AKTS/ECTS kredisini 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması ile tamamlayarak programdan mezun olur. Eğitim dili Türkçedir.

Programın kazanımları

1-      Halıcılık ve Kilimcilik alanında, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisine ve bilincine sahip olmak.

2-      Halıcılık ve Kilimcilik programının kapsadığı konuları ve üretim yöntemlerini bilmek.

3-      Halıcılık ve Kilimcilik alanında sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla yaratıcı ve yenilikçi düşünmek ve uygulamak.

4-      Atölye tezgah, araç ve gereçlerini kullanabilme becerisi kazanmak.

5-      Bireysel ve grup çalışmalarında sorumluluk almak, etkin ve verimli çalışmak.

6-      Alanında tarihsel bilgiye sahip olmak

7-      Bireysel ve grup çalışmalarında sorumluluk almak, etkin ve verimli çalışmak.

8-      Geleneksel dokuma yöntemlerini bilmek ve uygulamak.

9-      Üretilen ürünlerin pazarlanmasında yöntem belirleyebilmek.

10-  Sektörde kalite ve üretim ilkelerini bilmek ve uygulamak.

11-  Üretimde kullanılan hammaddeler tanımak, özelliklerini bilmek.

12-  Kişisel ve mesleki özgüvene sahip olmak.

13-  Bilimsel, toplumsal ve mesleki etik değerlerine sahip olmak.

14-  Temel bilgisayar kullanımı yanı sıra halı üretim sürecinde gerekli bilgisayarda tasarım yapabilme becerisi kazanmak

15-  Bilgisayar programlarını kullanabilmek

16-  Yeterli düzeyde mesleki yabancı dil bilgisine sahip olmak

 

Program Mezunu Öğrencilerinin İstihdam Olanakları

       Halıcılık ve Kilimcilik bölümü mezunları, genellikle halı teknikeri unvanıyla iş bulabiliyorlar. Mezunlar için iş imkânları genellikle aşağıdaki yerlerde bulunuyor:

1-    Kültür Bakanlığı’nın ilgili kurum ve kuruluşları,

2-    Halı ve kilim sektöründe faaliyet gösteren kamu veya özel işyerlerinde pazarlama ve satış bölümleri,

3-    Halı ve kilim alanında antik eser satışı yapan antikacılar ve özel halı mağazaları,

4-    Halı ve kilim sektöründe çalışan fabrikalar,

5-    Halk eğitim merkezleri (usta öğretici olarak).

Yatay ve Dikey Geçiş Yapılabilen Fakülte/Bölüm

Öğrenci, YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda yatay ve dikey geçiş yapar. Sanat ve Tasarım Fakülteleri ile Güzel Sanatlar Fakültelerindeki aşağıdaki bölümlere geçiş yapılabilir.

  1. Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü,
  2. Geleneksel Türk Sanatları Bölümü,
  3. El Sanatları Bölümü,
  4. Halı-Kilim ve Eski Kumaş Desenleri Bölümü,
  5. Tezhip Bölümü

 Belgelendirme

a)  Mezun olan öğrenciye Halı Teknikeri ön lisans diploması verilir.

b) Öğrenci mezun olduğunda, eğitim süresinde kazandığı yeterlikleri gösteren dersler ve modüller, diploma ekinde belirtilir.

c) Öğrenci, programı tamamlamadan ayrıldığında; eğitim süresince kazandığı yeterlikleri, dersleri ve modülleri gösteren bir belge verilir. Programda kazandırılan mesleki yeterlikler; iş hayatında kariyer geliştirmede, sertifika programlarında ve istendiğinde diğer tüm programlara geçişlerde değerlendirilir.

Son Güncelleme: 2022-03-14 15:35:27
                                                                                                         

                                                                       Kilis 7 Aralik Universitesi Bilgi Islem Daire Bsk. © 2011-2024                                            

web tasarým