GELENEKSEL EL SANATLARI PROGRAMI

 

Program Hakkında

Geleneksel El Sanatları Programımız 2018-2019 eğitim öğretim yılında Kilis 7 Aralık Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, El Sanatları Bölümü bünyesinde açılarak eğitim öğretime faaliyetine başlamıştır. Bölüm bünyesinde 1 Ebru Atölyesi, 1 Sanat Atölyesi bulunmaktadır. Ayrıca El Sanatları Bölümüne tahsis edilmiş kurs ve sergi amaçlı restore edilmiş tarihi konakta çalışmalar ve etkinlikler düzenlenmektedir. Programda 6 öğretim görevlisi hizmet vermektedir.

Programın Amacı

Öğrencilere atölye ortamında teorik ve uygulamalı konularda uzmanlaşma olanağı sağlanmaktadır. El sanatları üretiminin en önemli aşaması olan tasarım alanında bilimsel ve estetik ölçütlerle düşünmeyi ve sanatsal modele dönüştürmeyi gerçekleştirebilen, üretime yönelik teknolojik yenilikleri kapsayan materyalleri ve donanımları tanıyabilen, kullanabilen nitelikli öğrenci yetiştirebilmek.

Eğitim Süresi

Geleneksel El Sanatları Programı; iki yıllık olup geleneksel el sanatları (Hat, Tezhip,  Minyatür, Ebru, Temel Tasarım) bilgileri hakkında öğretim veren bir programdır. Öğrencilerin eğitim süreleri içerisinde danışmanları tarafından onaylanan kurumlarda 30 iş günü staj yapmaları gereklidir.

Eğitim dili Türkçedir.

Öğrenci, 120 AKTS/ECTS kredisini tamamlayarak programdan mezun olur.

Programın Kazanımları

1.     Dokuma, tasarım, sanat, deri ve nakış ile ilgili bilgilerini geleneksel el sanatları uygula-malarında en üst düzeyde kullanır

2.    Geleneksel el sanatları alanında el sanatları problemlerini tanımlama, modelleme ve çözme becerilerini etkili olarak kullanır.

3.    Geleneksel el sanatları alanında tanımlanmış bir hedef doğrultusunda bir süreci tasarlama ve çözümleme becerisi geliştirir.

4.    Küresel ve toplumsal çerçevede el sanatları çözümlerinin özellikle sosyal ve kültürel değerler, kalite, sağlık, güvenlik ve çevre konularına etkileri hakkında sorumluluk anlayışı geliştirir.

5.    Geleneksel el sanatları alanında verileri çözümleme, tasarlama ve uygulama, sonuçları yorumlama becerilerini etkili olarak kullanır.

6.     Geleneksel el sanatları uygulamaları için gerekli olan çağdaş teknikleri ve tasarım araçlarını seçer ve kullanır.

7.    Geleneksel el sanatları uygulamalarında disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışmalarını yürütür.

8.     Bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerilerini kullanır.

9.     Yaşam boyu öğrenen bir birey olarak mesleki gelişimi için kararlılık gösterir.

10.    Sözlü ve yazılı iletişim becerileri kullanır.

11.    Mesleki ve etik sorumluluk anlayışı geliştirir.

12.    Ulusal ve uluslararası çağdaş sorunlar hakkında sorumlu davranır.

13.    Geleneksel el sanatlarının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.

14.    Geleneksel el sanatlarında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir, öğrenme gereksinimlerini belirler ve karşılar.

Program Mezunu Öğrencilerin İstihdam Olanakları

Program mezunlarımızın istihdam edilebileceği çok çeşitli alanlar ve kurumlar mevcuttur. Milli Saraylar, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kültür Bakanlığının ilgili birimleri ile çeşitli tekstil fabrikaları, halı fabrikaları ve desen atölyelerinde desinatör olarak görev alabilirler. Kendi atölyelerini açabilirler, çeşitli otellerle anlaşarak alanlarıyla ilgili workshop çalışması yapabilirler. Halk Eğitim Kurslarında (Alan ile ilgili konularda) görev alabilirler. Ayrıca AB alanında çalışmalar yürüten tüm resmi ve özel kurumlarda da alanlarıyla ilgili görevler bulunmaktadır.

Dikey Geçiş Yapılabilen Fakülte/Bölüm

Öğrenci, YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda yatay ve dikey geçiş yapar. Sanat ve Tasarım Fakülteleri ile Güzel Sanatlar Fakültelerindeki aşağıdaki bölümlere geçiş yapılabilir.

  1.     Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü,
  2.     Geleneksel Türk Sanatları Bölümü,
  3.     El Sanatları Bölümü,
  4.     Halı-Kilim ve Eski Kumaş Desenleri Bölümü,
  5.     Tezhip Bölümü
Son Güncelleme: 2022-03-14 15:35:09
                                                                                                         

                                                                       Kilis 7 Aralik Universitesi Bilgi Islem Daire Bsk. © 2011-2024                                            

web tasarým