MAKÄ°NE PROGRAMI

Program Hakkında

Ülkemiz endüstrisinde üretimin en üst düzeyde uygulanması aşamasında tüm makinelerin verimli, yerinde ve etkin kullanımı büyük bir önem taşımaktadır. Endüstrimizde; imalat alanında, mühendislik bilimlerinde, makine tasarımı, makine bilimi ve makine elemanları alanında eğitim almış, bilgisayar kullanımını bilen, sistem analizi ve tasarım bilgisine sahip, yetişmiş ara elemana ihtiyaç vardır. Makine teknikeri unvanına sahip olan mezunlar; geleneksel imalat yöntemleri, tasarım teknikleri, malzeme seçimi, bilgisayarlı tasarım ve üretim yöntemleri konusunda temel bilgi ve becerilere sahip olurlar.

Yüksekokulumuzdaki makine programı, çok geniş kapsamlı olan, Makine bölümü içinde sadece İmalat kısmını içermektedir. Makine programının amacı; teknikerlik seviyesinde, imalat yöntemleri, teknik resim, malzeme, bilgisi, hidrolik ve pnömatik, mühendislik, vb. meslek derslerinin birikimleriyle bilgisayar destekli tasarım yapabilmek; konvansiyonel ve modern takım tezgâhlarıyla, talaşlı ve talaşsız imalat yöntemleriyle makine parçaları imalatını ve montajının yapabilmektir.

KuruluÅŸ

Makine programı, 1986 yılında ODTÜ Gaziantep Mühendislik Fakültesine bağlı olarak kurulan meslek yüksekokulu bünyesinde eğitim ve öğretime başlamıştır. Meslek yüksekokulu, 1987 yılında Gaziantep üniversitesinin kurulmasıyla bu üniversiteye bağlanmıştır. 29 Mayıs 2007 tarihli 26536 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5662 numaralı kanunla Kilis 7 Aralık Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu olarak eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmüştür. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 12.05.2017 tarihli yazısına istinaden Meslek Yüksekokulu’nun adı Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu olarak değiştirilmiştir. Makine programı da Kilis 7 Aralık Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.

Program Mezunu Öğrencilerin İstihdam Olanakları

Makine Programından mezun olan öğrenciler, kamu ve özel sektörlerde geniş iş alanlarına sahiptir. Mezunlar geleneksel imalat yöntemleri, tasarım teknikleri, malzeme seçimi, bilgisayarlı tasarım ve üretim yöntemleri konusunda çalışabilirler. Makine teknikerleri organize ve küçük sanayi bölgelerinde, fabrikalarda çalışabilirler. Ayrıca mezun olan öğrencilerimiz serbest olarak çalışmayı tercih edip, kendi atölyesini kurabilirler.

Mezunlarımız, DGS ile Lisans eğitimlerine devam edebilecekleri gibi, makine sanayi, havacılık ve uzay sanayi, üretim ve imalat sanayi, malzeme sanayi, otomotiv sektörü, tasarım sektörü, inşaat ve enerji sektörü gibi pek çok alanda istihdam edilebilirler. Bireysel girişimler açısından da kendine güvenen ve yeterli alt yapıya sahip mezunlar yetişmektedir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

1. Teknik ve Mesleki Resimleri okuyabilmek, el ile ve bilgisayar destekli çizim ve tasarım yeteneği kazanmak.

2. Metallerin işlenmesi ile ilgili genel bilgiye sahip olmak ve Üretim esnasında meydana gelecek olumsuzluklara çare üretebilmek, talaşlı ve talaşsız imalat yöntemlerini bilmek ve imalat işlemlerini Üniversal takım tezgahlarını kullanarak yapabilme yeteneğine sahip olmak.

3. CAD-CAM programları ile tasarım, modelleme, simülasyon ve üretimle ilgili işlemleri yapabilmek. Tersine mühendislik yazılımları ile modelleme yapabilmek, CNC makineleri kullanmak, programı oluşturmak ve CNC makinelerde imalat ve üretim yapabilme yeteneği kazanmak.

4. Malzemeyi tanıyabilme, malzemeleri ve iç yapılarını inceleyebilme, malzeme muayenelerini yapabilme, ısıl işlemleri bilmek ve malzemelere uygulayabilme yeteneğine sahip olmak.

5. Ölçme ve kontrol alet ve makinelerini bilmek, bunları kullanma yeteneğine sahip olmak ve kalite kontrol birimlerinde imalat esnasında ve sonrasında imalat sürecine katkıda bulunabilmek.

6. Hidrolik-pnömatik sistemlerin çalışma prensibini bilmek, devre elemanlarını tanıyabilme, devre şeması okuyabilme, hidrolik-pnömatik devre tasarımı ve hesaplamalarını yapabilme, hidrolik-pnömatik devrelerin periyodik bakım ve onarımlarını yapabilme yeteneğine sahip olmak.

7. Makine tasarımında kullanılan makine elemanlarını ve özelliklerini tanıyabilmek, basit aparat- mekanizma –kalıpların matematiksel formüller ile kuvvet hesaplamalarını, mukavemet hesaplamalarını yapabilmek, makine elemanlarının boyutlandırmasını yapmak.

8. Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirmek; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilmek.

9. Çalışma hayatında iş sağlığının ve iş güvenliğinin önemi bilincine sahip olmak, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kurallara her zaman uymak, çalıştığı tezgah-sistem- birim ile ilgili risk analizleri yapabilmek, acil durumlarda yapılacakları ve ilk yardım uygulamalarını bilmek ve gerektiğinde yapabilme yeteneğine sahip olmak.

10. Seri imalat yöntemlerini bilmek, seri imalatta kullanılan makineleri kullanabilme, özellikle seri talaşlı imalat için delme-bağlama aparatları tasarlayabilme ve yapabilme becerisine sahip olmak.

11. İşletme yönetiminin işlevlerini yerine getirebilmek, üretim sürecini yönetebilme, basit matematiksel işlemler ile maliyet- gelir-gider hesaplamalarını yapabilme yeteneğine sahip olmak, Kalite ve iş sağlığı –iş güvenliği– çevre yönetim sistemlerini bilmek ve bunların işyerinde kurulabilmesi alt yapısının oluşturulmasına katkıda bulunabilmek.

12. Çalıştığı işletme ve birimde her kademede çalışanlarla iletişim kurabilmek. Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli araştırmaları teknolojik imkanları kullanarak yapma yeteneğine sahip olmak, takım çalışması içerisinde yer alabilmek ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilmek.

Giriş Koşulları

Üniversite Giriş Sınavından yeterli puan alan veya sınavsız geçiş şartlarını sağlayan öğrenciler bölümün ön lisans programına başlamaya hak kazanırlar. YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.

Eğitim Süresi

Makine Programı; iki yıllık olup, öğrenci 120 AKTS/ECTS kredisini 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması ile tamamlayarak programdan mezun olur. Eğitim dili Türkçedir.

Yatay Geçişler

Öğrenci, YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda yatay geçiş yapar.

Dikey Geçiş Sınavı(DGS) ile Başvurulacak Bölümler

Makine Programından mezun/mezun durumda olan öğrenciler dikey geçiş yapmak için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına girmek zorundadırlar Başarılı oldukları takdirde, belirlenen kontenjanlar dahilinde ön lisans mezuniyet alanlarına göre dikey geçiş yapabilecekleri lisans programları; Makine mühendisliği, İmalat mühendisliği, Malzeme bilimi ve mühendisliği, Malzeme mühendisliği, Metalürji ve malzeme mühendisliği, Gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği, Gemi makineleri işletme mühendisliği, Otomotiv mühendisliği, Enerji sistemleri mühendisliği, Makine resmi ve konstrüksiyonu öğretmenliği, Metal öğretmenliği, Kalıpçılık öğretmenliği, Otomotiv öğretmenliği, Talaşlı üretim öğretmenliği, Tasarım ve konstrüksiyon öğretmenliği, Döküm öğretmenliği, Endüstriyel teknoloji öğretmenliği bölümleridir. Ayrıca, Açık Öğretim Fakültesi İktisat ve İşletme bölümlerine de doğrudan kayıt yaptırabilirler.

Belgelendirme

a) Mezun olan öğrenciye Makine Teknikeri ön lisans diploması verilir.

b) Öğrenci mezun olduğunda, eğitim süresinde kazandığı yeterlikleri gösteren dersler ve modüller, diploma ekinde belirtilir.

c) Öğrenci, programı tamamlamadan ayrıldığında; eğitim süresince kazandığı yeterlikleri, dersleri ve modülleri gösteren bir belge verilir. Programda kazandırılan mesleki yeterlikler; iş hayatında kariyer geliştirmede, sertifika programlarında ve istendiğinde diğer tüm programlara geçişlerde değerlendirilir.

Son Güncelleme: 2023-05-25 11:16:00
                                                                                                         

                                                                       Kilis 7 Aralik Universitesi Bilgi Islem Daire Bsk. © 2011-2024                                            

web tasarým