Ä°NÅžAAT TEKNOLOJÄ°SÄ° PROGRAMI

Programı Hakkında

Ülkemiz ekonomisinin temel dinamiklerinden biri olan inşaat sektörü, yarattığı katma değer ve istihdam olanaklarıyla ayrı bir öneme sahiptir. Sektörün yoğun etkileşim içinde olduğu birçok alt sektör bulunmaktadır. Gelişen teknoloji ve sanayileşme ile birlikte sektör kalite ve hizmette hız kazanmakta ve teknik bilgi ve beceriye sahip nitelikli eleman ihtiyacı sürekli güncelliğini korumaktadır.  

Önlisans (İki yıllık) İnşaat Teknolojisi Programından mezun olan öğrencilerimiz, sektörün güncel ihtiyaçları doğrultusun da çalışma alanlarındaki görevleri itibariyle teorik bilgi ve uygulama becerilerini azami oranda kazanmış teknik elemanlardır. 

Programının Amacı

 İnşaat Teknolojisi Programının amacı, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde çalışacak, tüm yapı türleri hakkında temel teknik donanıma sahip, işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından bilgili, inşaat projelerini okuyabilen, uygulayabilen, gerektiğinde proje tasarımını ve çizimini yapabilen, mimari ve betonarme konularında paket programları kullanabilen, yapı malzemeleri ve özelliklerini bilen, zemin mekaniği ve topografya konularında bilgi sahibi olan, mevcut bir yapıda keşif, metraj ve maliyet oluşturabilen, saha organizasyonu sağlayabilen, yapıların onarımı, güçlendirilmesi ve depreme dayanıklı yapıların inşası ile ilgili temel bilgilere sahip ve gerekli tüm teknik kontrolleri yapabilen teknik ara eleman yetiştirmektedir. 

Gereken Nitelikler

İnşaat teknolojisi programı temel yeterlilik testi yani TYT ile öğrenci almaktadır. İnşaat teknolojisi programı dersleri sayısal tabanlı derslerdir. Program 2 yıllık ön lisans eğitim vermektedir. İnşaat teknolojisi programı dersleri genellikle sayısal ağırlıklı, laboratuvar ve bilgisayar uygulamalıdır.

Eğitim Süresi

İnşaat Teknolojisi programı 2 yıllık bir ön lisans programıdır. 

Programın Kazanımları

  • ÇeÅŸitli inÅŸaat yapılarında, uygun malzeme ve teçhizat kullanımı, tasarımı, yönetimi ve denetimi gibi konuları bilir.
  • Ä°nÅŸaat malzemelerinin standartlara uyup uymadığını kontrol eder, gerektiÄŸinde çimento deneyleri, agrega deneyleri yaparak tespit eder.
  • Yapıların temel projelendirme safhasında zemin tahkiki olarak isimlendirilen çalışmaları deney yoluyla yapabilir. Zemin türlerini tespit edebilir ve zemin deneyleri yapabilir.
  • Zemin ve hidrolik konusunda temel bilgi ve uygulamada elde edilen neticeleri yorumlayabilir.
  • Mevcut bir yapıda keÅŸif, metraj ve maliyet çıkarabilir.
  • KeÅŸif ve iÅŸ programlarının hazırlanmasını saÄŸlar, mevcut projelerin okunmasını, yorumlanmasını ve uygulanmasını yapabilir.
  • Ä°hale ve sözleÅŸme yapabilir, ÅŸantiye organizasyonu saÄŸlar, imalatların kontrolü ve belgelendirmesini yapabilir, yapı onarım ve güçlendirme iÅŸlerinin uygulanmasını yapabilir.
  • Yol inÅŸaatı yapabilir, arazi ölçüm, kayıt ve döküm becerisini kazanır.
  • Teknik resim, bilgisayar destekli çizim, simülasyon programları kullanarak tasarım yapma ve çeÅŸitli yazılımları kullanarak alanı ile ilgili sistemleri ve bileÅŸenlerini seçebilme yeteneÄŸi kazanır, mimari-statik proje ve detaylarını çizebilir, yorumlayabilir.
  • Alanı ile ilgili uygulamalarda öngörülmeyen durumlarla karşılaÅŸtığında sorunları tanımlayabilir, çözüm üretebilir, temel düzeydeki teknik bilgi ve becerileri kullanarak analiz eder ve çözüm geliÅŸtirir.
  • Ä°ÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi, kalite güvence ve standartları meslek etiÄŸi konularında bilince sahip olur.

Programdan Mezun Olan Öğrencilerin İstihdam Olanakları

İnşaat sektöründe ihtiyaç duyulan, sorumluluk ve yetkileri bir yönetmelikle belirlenmiş olan teknik ara elemanlar, resmi kurumlar (Karayolları, İl Özel İdaresi, Belediyeler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, DSİ vb.), yapı işleri dairesi olan kurum ve kuruluşlar, mühendislik ve mimarlık büroları, yapı denetim ve müteahhitlik firmaları, şantiyeler, fenni mesuliyeti Mühendis ve Mimarlarca yüklenilmiş her türlü inşaatta kontrol ve şantiye mühendis yardımcısı, yapı malzemeleri ve zemin test laboratuvarlarında teknik eleman, çimento fabrikaları ve beton santrallerinde çalışma imkânı gibi yurt içinde veya yurt dışında faaliyet gösteren özel sektörde ve birçok kamu kuruluşlarında çalışabilmektedir.

Dikey Geçiş Yapılabilen Fakülte/Bölüm

İnşaat teknolojisi mezunu adayların dikey geçiş sınavı (DGS) ile;

  • Ä°nÅŸaat MühendisliÄŸi (SAY)
  • Mimarlık (SAY)
  • Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım (EA) lisans bölümlerine geçiÅŸ hakkı bulunmaktadır.

Ek olarak Anadolu, Atatürk ve İstanbul üniversitelerinin açıköğretim fakültelerinde bulunan açıköğretim bölümlerine de DGS ile geçiş yapabilme hakkı bulunmaktadır.

Son Güncelleme: 2023-09-22 09:18:40
                                                                                                         

                                                                       Kilis 7 Aralik Universitesi Bilgi Islem Daire Bsk. © 2011-2024                                            

web tasarým