GAZ ve TESÄ°SATI TEKNOLOJÄ°SÄ° PROGRAMI

 

Program Hakkında

Gaz ve tesisat sektörü, ülkemizde hızla yayılan ve genişleyen, sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeni ile doğal gaz sektörü, stratejik bir endüstri olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle ülkemizde ısınma amacıyla kullandığımız doğal gazın dışa bağımlı olarak kullanılması, mevcut kaynaklarımızın kısıtlı oluşu ve doğal gazın özelliği itibarıyla diğer yakacaklardan birçok üstünlüğünün olması, doğal gazın etkili ve verimli kullanılması ile ilgili özel tedbirler alınmasını gerektirmektedir.

Gaz yakan cihazların imalâtını yapan firmaların hızla kendilerini yenilemeleri ve teknolojinin gereklerine göre cihazlarını geliştirmeleri bu dalda büyük oranda servis elemanı ihtiyacını doğurmaktadır. Deprem kuşağında olan ülkemizde yanlış yapılan sıhhi tesisat sisteminin binaya getirdiği ekstra yükün yapının mukavemetini ve statiğini bozduğu bilinen bir gerçektir. Bu dalda teknolojinin gereklerine uygun bilgi ve becerisi yüksek kaliteli iş gücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Su ve ısınma, insanların en temel biyolojik ihtiyaçlarındandır. Bu ihtiyaçları karşılayan bilim ve teknik alanı, tesisat teknolojisidir. Bu meslek alanında tesisatçı kadroları görev yapmaktadır. Su ve ısıtma tasarımı, projelendirme, teknik montaj, işletme, bakım ve onarımı çeşitli kademe ve alanlarda görev yapan tesisat elemanları yapmaktadır. Doğalgazın kullanıma başlamasıyla bu meslekte iş bulma imkânı daha da artmıştır.

 Programın Amacı

 Mesleği ile ilgili konularda yeterli bilgi ve beceriye sahip, üstün nitelikli, özgüveni tam, yenilikçi, girişimci, teknolojik yenilikleri takip eden, ülkemizin geleceğine yön verecek mesleki ve etik değerlere sahip doğalgaz tesisat sektörünün ihtiyaç duyduğu teknikeri yetiştirmektir.

 Gereken Nitelikler

 Gaz ve Tesisat Teknolojisi  programını tercih eden öğrenciler; sayısal bilimlere yatkınlık, analitik düşünebilme, üretken olma, sorunlara çözüm önerileri geliştirebilmelidir. Bunların yanı sıra, ince motor kaslarını kullanabilme, fikir ve proje geliştirebilme, girişken, girişimci ve mücadeleci bir ruha sahip olma, okumaktan ve yeni şeyler öğrenmekten zevk alma, yeniliklere ve değişime açık olma, günümüz dünyasında her sektördeki güncel ekonomik ve teknolojik gelişmelere takip edebilme niteliğine sahip olmalıdır.

 Eğitim Süresi

 İki (2) yıldır

 Programın Kazanımları

 Programı bitiren bir öğrenci genel olarak aşağıdaki bilgi, beceri ve alışkanlıkları kazanarak mezun olur:

Matematik, fen bilimleri ve temel mühendislik konularında alanı ile ilgili yeterli düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme becerisi.

Alanı ile ilgili konularda, verileri yorumlayabilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme becerisi.

Alanıyla ilgili uygulamalar için gerekli olan modern araç, gereç, donanımları ve bilişim teknolojilerini kullanabilme becerisi

Teknik resim kurallarını bilerek istenilen özelliklere uygun bir sistem tasarlama ve geliştirme becerisi.

Gaz ve tesisat sistemlerinde arıza tespiti, bakım ve onarım yapabilme ve devreye alabilme yeteneği.

Mesleki etik, iş güvenliği, kalite ve çevre bilincine sahip olma; proje yönetimi ve işyeri uygulamaları yapabilme becerisi.

Gaz ve tesisat sistemlerinin ve bileşenlerinin tasarım ve analizinde modern bilgisayar yazılımlarını kullanabilme.

Disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilme, bireysel çalışma ve bağımsız karar verebilme, sağlıklı iletişim kurabilme becerisi.

Gaz ve Tesisat sistemlerinin kontrol yöntem ve tekniklerini tanıma, uygulayabilme, analiz edebilme.

Bilgiye erişme ve araştırma yöntemlerini kullanabilme, hayat boyu öğrenme ve sağlıklı yaşamın önemini benimseme, bilim, teknoloji ve mesleki gelişmeleri izleyerek kendini geliştirebilme.

İngilizceyi ,temel ve mesleki olarak kullanabilme ve yakın tarih ve genel hukuk bilgisine sahip olma.

 Program Mezunu Öğrencilerin İstihdam Olanakları

 Kamu kurumlarında çalışanlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre belirtilen ücretleri alırlar. Botaş gibi kamu kuruluşlarında, doğalgaz şirketlerinde, inşaat şirketlerinin yapı-tesisat gruplarında, gaz tesisatı yapan özel şirketlerde, ısıtma sektörlerindeki her türlü kuruluşta görev alabilirler.İnşaat malzemesi üreten ve satan kuruluşlarda görev alabilirler.

 Dikey Geçiş Yapılabilen Fakülte/Bölüm

 Gaz ve tesisatı teknolojisi mezunu olarak adayların DGS ile geçiş yapabileceği, gaz ve tesisatı teknolojisi DGS bölümleri şunlardır:

  • Enerji Sistemleri MühendisliÄŸi
  • Enerji Yönetimi
  • Makine MühendisliÄŸi
  • Nükleer Enerji MühendisliÄŸi

 Bunlara ek olarak gaz ve tesisatı teknolojisi bölümü mezunlarının Anadolu, Atatürk ve İstanbul üniversitelerinin açıköğretim fakültelerinde bulunan aşağıdaki açıköğretim programlarına da DGS ile geçiş elde etme hakkı bulunmaktadır.

  • Halkla Ä°liÅŸkiler ve Reklamcılık
  • Kamu Yönetimi
  • Ä°ktisat
  • Maliye
  • Uluslararası Ä°liÅŸkiler
  • Halkla Ä°liÅŸkiler ve Tanıtım
  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri Ä°liÅŸkileri
  • Ä°ÅŸletme
  • Konaklama Ä°ÅŸletmeciliÄŸi

 Gaz ve Tesisatı Teknolojisi bölümünden mezun olan kişiler bu bölümleri tercih edebilirler fakat bu tercihleri yapabilmek ve bölümlere yerleştirilmelerinin olabilmesi için de 4 yıllık bölüm adaylarının bazı şartları yerine getirmeleri gerekebilmektedir.

Son Güncelleme: 2023-11-09 09:23:02
                                                                                                         

                                                                       Kilis 7 Aralik Universitesi Bilgi Islem Daire Bsk. © 2011-2024                                            

web tasarým