BAHÇE TARIMI PROGRAMI

 

 Program Hakkında

Bahçe Tarımı Programı çerçevesinde öğrencilere, meyvecilik, bağcılık, sebzecilik, mantar yetiştiriciliği ve süs bitkileri yetiştiriciliği alanlarında genelde Türkiye'de özelde de bölgede tarımı yapılan bitkilerin yetiştirme, çoğaltma, hasat ve depolama teknikleri konularında teorik ve pratik bilgi ve beceriler kazandırılmaktadır. Eğitim süresince; botanik, ekoloji, sulama tekniği, bitki fizyolojisi, meyvecilik, sebzecilik, bağcılık, örtü altı sebze yetiştiriciliği, mantar yetiştiriciliği, budama, aşılama, fide ve fidan yetiştirme, hastalık ve zararlılarla mücadele, hasat sonrası işlemler ve pazarlama, bitki besleme ve toprak bilgisi, organik tarım gibi dersler verilmektedir. Verilen bu derslerin yanı sıra konu ile birbirini tamamlayıcı nitelikte olan meteoroloji, tarımsal pazarlama gibi bilgilerde verilmektedir. Bu nedenle öğrenciler, özelde bahçe bitkileriyle ilgili derslerin yanında diğer bağlantılı konulara ilişkin bilgileri de öğrenmektedir

Programın Amacı

Bahçe tarımı programının amacı, bahçe tarımı konusunda faaliyet gösteren tüm işletmelerin, kamu veya özel sektör kuruluşlarının bahçe tarımıyla ilgili kısımlarının ihtiyacını karşılayacak veya kendi işini kurabilecek; analitik düşünme yeteneğine sahip, problem çözen, girişimci bahçe tarımı alanında meslek elemanları yetiştirmektir. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu bahçe tarımıyla ilgili meslek elemanı yetiştiren programlar arasında tercih edilen bir program olabilmektir. Gerek bilimsel, gerekse sosyal bilgi ve becerilerle donatılmış, fiziki ve zihinsel doygunluğa erişmiş, bir üst seviyedeki eğitimleri takip edebilen, çalışacakları ortamlarda kritik düşünme ve liderlik becerilerine sahip, disiplinler arası işbirliği sağlayabilen, yönetici özelliklerine sahip, yenilikçi, özgün çözümler üretebilen Bahçe Tarımı Meslek Elemanı yetiştirmektir.

Gereken Nitelikler

Ortaöğretimden mezun olanlar/olacaklar ÖSYM Başkanlığınca yapılan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) puanlarına göre Bahçe Tarımı Ön lisans Programı’na yerleştirilmektedirler.

Eğitim Süresi

2 yıl (Staj süresi dâhildir.)

Program Mezunu Öğrencilerinin İstihdam Olanakları ve Üst Kademeye Geçiş

Kamu kurum ve kuruluşları: Tarım ve Orman Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri, Araştırma Enstitüleri ve Belediyeler, Tarımsal Amaçlı Kooperatifler, Tarım Kredi Kooperatifleri, Tarım Satış Kooperatifleri ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri, Özel Sektör İşletmeleri: Sebze, meyve ve süs bitkileri üretim ve pazarlama işletmeleri, mantarcılık işletmeleri ve seralar, tohum ve zirai mücadele ilaçları bayilikleri ve kendi işletmeleri: sebze, meyve ve süs bitkileri üretim ve pazarlama işletmeleri ile zirai mücadele ilaçları bayiliği (Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancılık Sınavında başarılı olanlar) açabilirler. Bu programı tamamlayanlar 2 yıllık Ön lisans mezunu statüsünde olacaklarından DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile Ziraat fakültelerinin Tarla Bitkileri, Bahçe Bitkileri ve Bitki Koruma Bölümlerine geçiş yapabilirler.

Verilen Derece

Yükseköğretimde, Bahçe Tarımı Programında 120 AKTS (ECTS) kredilik sisteme tabidir. Program yeterlilikleri sağlanıp başarı ile tamamlandığında Bahçe Tarımı Ön lisans derecesine sahip olunur.

Mezuniyet Koşulları

Programın öngördüğü dersleri başarılı bir şekilde tamamlamış olmak ve mezuniyet için öğrencinin 30 iş günü staj yapmış olması gerekmektedir.

Son Güncelleme: 2024-03-22 13:44:08
                                                                                                         

                                                                       Kilis 7 Aralik Universitesi Bilgi Islem Daire Bsk. © 2011-2024                                            

web tasarým