SÜS BİTKİLERİ  YETİŞTİRİCİLİĞİ  PROGRAMI



Program Hakkında

Süs bitkileri yetiştiriciliği programının amacı ilgili alanda lisans mezunu bireyler ile teknisyen ve işçi arasında görev yapacak elemanları yetiştirmektir. Gelişmekte olan bir sektör olması nedeniyle, söz konusu bölüm mezunlarının piyasadaki mevcut açığı kapatacağı düşünülmektedir. 

Programdaki ders ve uygulamalar; süs bitkilerinin tanınması, kullanım yerleri, güneş, toprak ve su istekleri, üretimleri, bakımları, sera içi ve sera dışı üretim ve geliştirme koşullarını uygulayabilecek ara elemanlar yetiştirmeye yöneliktir.

Misyonu, Estetik fonksiyonlu otsu ve odunsu bitki materyalinin, doğayla uyumlu bir biçimde yetiştirilmesi, bakımı ve korunması alanında gerekli teknik bilgi ve beceriye sahip ara elemanlar yetiştirmektir.

Vizyonu, Süs Bitkileri alanında yetkin ara eleman yetiştiren, sürekli kendini geliştiren örnek bir program olmaktır.

Gereken Nitelikler

Bu programa YKS sonuçlarına göre öğrenci yerleştirildiği gibi mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının Bahçecilik, Ziraat, Çay Teknolojisi, Genel Ziraat, Makine (Tarım Meslek Lisesi), Makine-Tarım Teknolojisi, Peyzaj, Süs Bitkileri, Tarım, Tarım Teknolojisi ve Zeytin Teknolojisi alanlarından da öğrenci alınmaktadır. Bu programı seçecek öğrencilerin;

  • Doğa sevgisi olan,
  • Estetik görüşe sahip,
  • Yaratıcı,
  • Bitkilere karşı alerjik bünyesi olmayan,
  • Arazide çalışabilen,
  • Açık hava veya sera koşullarına dayanıklı
  • Bedence sağlam ve dayanıklı,
  • Başkaları ile iyi iletişim kurabilen,
  • Bitki morfolojisi ve fizyolojisine özel ilgi duyan,
  • Fen bilimlerine, özellikle bitki biyolojisine ilgili kişiler olmaları önerilmektedir.

Eğitim Süresi

Program 4 yarıyıldan oluşan, 2 yıllık örgün eğitim süresi içerir. Mezuniyet aşamasında toplam 120 AKTS’lık dersten başarılı olan öğrenciler mezuniyet hakkı kazanırlar. Peyzaj uygulamaları ve süs bitkileri programında teorik ve uygulamalı dersler verilmektedir.  Eğitim süresi 2 yıldır. Eğitimi başarı ile bitirenlere ön lisans diploması ve “Peyzaj Uygulama ve Süs Bitkileri Teknikeri” ünvanı verilir. Eğitim dili Türkçedir.

 Programın Kazanımları

 Mesleği ile ilgili gelişmeleri izleme, kendini kişisel olarak sürekli geliştirme, yazılı ve sözlü olarak etkin iletişim kurma becerisi kazanabilme.

  • Çevre sorunlarını bilen, doğal ve kültürel kaynakları koruyan, doğal denge ve ekoloji konusunda bilgili ve çevre bilincine sahip olabilme.
  • Süs bitkileri ve diğer grup bitkilere verilecek gübrelerin özellikleri, veriliş zamanı ve uygulama şekillerini, bitki besin maddelerinin bitkilerdeki işlevini, noksanlık ve fazlalığında bitkiler-de görülen simptomlar hakkında bilgi sahibi olabilme.
  • Temel kavramlar (Tür, habitat, habitüs, vejetasyon, çevre, ekoloji vb) ve bitkilerde isimlendirme, sınıflandırmayı, bitkilerin yaşam olayla-rındaki asal madde değişimlerini, bu değişimler sonucu ortaya çıkan şekil ve yapı değişimleri (büyüme ve gelişme) ile ilgili sorunları, yetiştiricilikte karşılaşılan sorunların bitki fizyolojisi ile olan ilişkisinin değerlendirilmesi, bitki organlarının neler olduğunu ve görevlerini, değişik kök ve gövde metamorfozlarını, değişik bilim dallarının birbiriyle olan iliş-kisini dikkate alarak yetiştiricilik tekniklerini ona göre düzenleyebilme becerisine sahip olabilme.
  • Park ve bahçelerimizde çok kullanılan önemli geniş yapraklı ve ibreli süs ağaç ve çalıları ile Yerörtücü bitkilerin tanınması, gerek Türkçe gerekse bilimsel adları, ekolojik istekleri, üretilme yöntemleri ve bakım işlemleri ile bu bitkilerin peyzaj çalışmalarında nasıl kullanılacağı konularında bilgi sahibi olabilme.
  • Bitki çoğaltımının kapsam ve önemi ile çoğaltma yöntemleri ve yapılarının neler olduğu ve bütün süs bitkilerinin üretilmesinde çimlendirme harcı ve daha ileriki aşamalarda saksı harcı hazırlanması ile Fidanlık kurmak ve fidanlık tekniklerini uygulama becerisi kazanma konularında bilgi sahibi olabilme.
  • Gerek yaprak güzelliği gerekse çiçek güzelliği için yetiştirilen iç mekan süs bitkilerinin genel istekleri (Sıcaklık, Oransal nem, Su ve Işık), bakım önlemleri(sulama, havalandırma, budama, destek sağlama ve gübreleme) konusunda bilgi sahibi olabilme.
  • Süs bitkileri yetiştiriciliğinin yapılmasında önemli bir yeri olan seranın kurulması, işletilmesi, projelendirilmesi, sera klimasını oluşturan çevre koşulları ve bu koşulların bitkilere etkileri ile sulama ve fertigasyon konularında bilgi sahibi olabilme.
  • Mevsimlik çiçek yetiştiriciliğinin temel prensiplerinin neler olduğunu ve süs bitkileri içindeki yerini ve önemini öğretmeyi, tek yıllık, iki yıllık ve çok yıllık olarak yetiştirilen mevsimlik çiçeklerin takım, familya, botanik ad, morfolojik özellikler, ekolojik istekler, üretim teknikleri ve bakım önerileri konularında bilgi sahibi olabilme.
  • Bazı önemli kesme çiçek türlerini tanır, seralardaki yetişme isteklerini ve bakım tedbirleri (sulama, gübreleme, destekleme, tomurcuk alma, uç alma, aydınlatma ve karartma gibi) konusunda bilgi sahibi olabilme.
  • Mesleği ile ilgili sağlık ve iş güvenliği tedbirlerini gözetir ve ilk yardım uygulamaları ve önemini hakkında bilgi sahibi olabilme.
  • Doğal soğanlı bitkiler, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Organik tarım, Mantar yetiştiriciliği ve topraksız tarım kavramları, kapsamı, nasıl uygulanacağı ve proje hazırlama yöntemleri konusunda bilgi sahibi olabilme.
  • Bazı önemli sebze türlerinin seralardaki yetişme isteklerini, üretim teknikleri ve bakım tedbirleri( sulama, gübreleme, askıya alma, budama, dışsal uygulamalar gibi) konularında bilgi sahibi olabilme.
  • Tek ve çok yıllık süs bitkilerinde görülen abiotik ve biotik hastalık etmenlerinin oluşturdukları zararla beraber tanır ve bunlarla mücadele yöntemlerini bilirler. Ayrıca Dış ve iç mekanda bulunan çeşitli gruplardaki süs bitkilerine zarar veren, zararlıların yaşam şekillleri, zarar şekilleri ve bunlara karşı yapılacak mücadele yöntem ve araçları, hastalıklara ve zaralılara dayanıklı bitki geliştirme konularında bilgi sahibi olabilme.
  • Tarla, bahçe ve sera koşullarında kullanılan tarım makinelerinin yapacağı görevleri, çalışma ilkelerini ve seralarda mekanizas-yonun planlanması ve uygulanması konu-sunda bilgi sahibi olabilme.
  • Süs bitkilerinin hasad sonu uygulamaları konusunda bilgi sahibi olabilme. Tarımsal faaliyetin ekonomik yönünü ele alarak, tarımın mikro ve makro düzeydeki problemlerine ilişkin konular üzerinde bilgi sahibi olabilme. İyi derecede bilgisayar kullanma ve bilgisayar destekli çizim yapabilme becerisi kazanabilme.

 Program Mezunu Öğrencilerin İstihdam Olanakları

Mezun olan öğrenciye Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Programında ön lisans diploması verilir ve mezunlar Park ve Bahçe Bitkileri Bölümü Süs Bitkileri Yetiştiriciliği bilim alanında, “Süs Bitkileri Yetiştiricisi” Ön Lisans derecesini alırlar. Fidancılık sektöründe mal üreten firmalar ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarda teknik eleman olarak istihdam edilirler. Bölüm mezunları süs bitkilerinin (ağaç, çalı, yer örtücü ve mevsimlik çiçekler) sağlıklı olarak yetiştirilmesi ve kaliteli ürün elde edilmesi için bilimsel yöntemlerle budama, ayıklama, gübreleme, ilaçlama yöntemlerinin uygulanmasında görev yaparlar.

Belediyelerin park ve bahçe müdürlüklerinde, T.C. Karayolları Genel Müdürlüğü'nde, T.C. Devlet Su İşleri Müdürlüğü'nde, Tarım İl ve İlçe Müdürlüğünde, Özel ve Devlet Fidan Üretme Merkezlerinde, Peyzaj Mimarlığı hizmeti veren firmalarda iş bulma olanakları vardır.

Dikey Geçiş Yapılabilen Fakülte/Bölüm

Tapu ve Kadastro Programından mezun olan öğrencilerimiz Dikey Geçiş Sınavı (DGS)’ nda başarılı oldukları takdirde  aşağıdaki lisans programlarına geçmeye hak kazanacaktır.

  • Peyzaj Mimarlığı
  • Peyzaj Mimarisi ve Kentsel Tasarım
  • Ziraat Mühendisliği Kültür Bitkileri Üretimi
  • Orman Mühendisliği

 

 

Son Güncelleme: 2024-03-04 14:03:04
                                                                                                         

                                                                       Kilis 7 Aralik Universitesi Bilgi Islem Daire Bsk. © 2011-2024                                            

web tasarm